Prečo je keto diéta pri chudnutí taká účinná?

image

Keto diéta 101 

Možno aj vás kamaráti presvedčili, aby ste vyskúšali keto diétu, ale vlastne neviete, do čoho idete, alebo vás jednoducho unavuje, že sa o keto diéte všade hovorí bez toho, aby ste vedeli, čo to vlastne je. V každom prípade ste tu pravdepodobne preto, že sa chcete dozvedieť viac. Poďme to zistiť spoločne.

Jednoducho povedané, keto je diéta s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom tukov. Ak sa rozhodnete pre túto diétu, je pravdepodobné, že budete musieť zmeniť svoj jedálniček o 180°, pretože hlavným zdrojom energie sú pre väčšinu ľudí sacharidy, potom bielkoviny a tuky sú až na poslednom mieste. Pri keto diéte však musíte tieto makroživiny nahradiť inými a začať jesť viac tukov, ako sú mäso, ryby, vajcia, orechy a zdravé oleje, a výrazne znížiť príjem sacharidov.

Existuje niekoľko verzií keto diéty, ale aby ste mali predstavu, o čom hovoríme, uvádzame niekoľko základných informácií. Pri štandardnej ketogénnej diéte (ktorá bola podrobne preskúmaná) by ste mali jesť 70 % tukov, 20 % bielkovín a len 10 % sacharidov.** Teraz už viete, že sme nežartovali, keď sme povedali, že musíte úplne zmeniť svoj jedálniček.

Na tejto ceste vám však môžeme pomôcť skvelým novým produktom, ktorý vám pomôže vytrvať vo vašom rozhodnutí a prispôsobiť sa novému spôsobu stravovania.

Čo sa stane, ak začnem s keto?

Ako sme už spomenuli, pre väčšinu ľudí sú hlavným zdrojom energie sacharidy (škroby a cukry). Naše telo ich premieňa na glukózu a využíva ju ako palivo. Keď sa začnete stravovať v režime ketózy, vaše telo sa už nemôže spoliehať na glukózu ako na hlavný zdroj energie, preto začne využívať iný zdroj energie: tuk.

Rozkladom tuku (tuku už uloženého v tele aj tuku získaného z potravy) sa v tele vytvárajú malé molekuly nazývané ketóny, ktoré sa stávajú hlavným zdrojom energie pre telo a mozog. Tento metabolický stav sa nazýva ketóza.

Prečo práve keto?

Hlavným dôvodom, prečo sa ľudia zvyčajne rozhodnú držať keto diétu, je chudnutie. Podľa niektorých štúdií je keto diéta pri chudnutí účinnejšia ako nízkotučná diéta. Ak vás teda čaká sezóna plaviek alebo potrebujete zhodiť pár kíl na blížiacu sa udalosť, keto diéta môže byť práve to, čo na dosiahnutie svojho cieľa potrebujete.

Hoci v prvých dňoch budete mať pravdepodobne chuť na jedlo, z dlhodobého hľadiska vám strava s vysokým obsahom tukov umožní cítiť sa skôr sýty, čo znamená, že budete jesť menej ako zvyčajne. 

Keto diéta je ideálnou voľbou aj pre tých, ktorí neznášajú počítanie kalórií. Uistite sa, že ste zo svojho jedálnička vylúčili určité skupiny potravín, a môžete začať. Mali by ste si však dávať pozor na celkový počet gramov sacharidov, ktoré za deň skonzumujete. 

Hlavné skupiny potravín, ktoré by ste mali vylúčiť zo svojho jedálnička, sú:

  • sladké potraviny:ovocné šťavy, smoothies, koláče, sušienky, zmrzlina, čokoláda atď.
  • škrobové potraviny a obilniny: pšeničné výrobky, ryža, cestoviny, quinoa, proso atď.
  • škrobová zelenina: zemiaky, sladké zemiaky, mrkva, paštrnák, hrášok, červená repa atď.
  • fazuľa a strukoviny: cícer, fazuľa, hrach, šošovica atď.
  • ovocie: výnimkou sú bobuľoviny a niektoré iné druhy ovocia.
  • koreniny: grilovacia omáčka, kečup atď.
  • nezdravé tuky: spracované rastlinné oleje, majonéza atď.
  • diétne potraviny bez cukru a s nízkym obsahom tuku: sladkosti bez cukru, sirupy, pudingy, nízkotučné jogurty, koreniny, majonézy atď.
  • alkohol

image

Je ešte niečo, čo by bolo dobré vedieť?

Hoci sa ketogénna diéta považuje za zdravú a môže vám pomôcť zhodiť neželané kilogramy, prispôsobenie sa novej diéte môže byť ťažké. Najmä počas prvých dní, keď si vaše telo zvyká na nižší príjem sacharidov, môžete pociťovať hlad a chuť na všetky maškrty, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

Ak chcete tieto ťažkosti prekonať, možno budete chcieť zvážiť, či sa neobrátiť na doplnok stravy určený špeciálne pre keto diétu. OdporúčameIntermittent Fasting & Keto Support, úžasný nový produkt od spoločnosti Slimmium, ktorý vám pomôže uľahčiť prechod na keto diétu a umožní vám sústrediť sa na dôležitejšie veci.

Výkonné zloženie tohto doplnku je založené na prírodných účinných látkach a obsahuje garcíniu kambodžskú a glukomanán, dvoch prírodných superhrdinov na chudnutie. Intermittent Fasting & Keto Support pomáha znižovať chuť do jedla tým, že sa dlhšie cítite sýti. Je to ideálne riešenie na prekonanie počiatočných ťažkostí pri keto diéte - vďaka nemu bude oveľa jednoduchšie držať diétu a dlhodobo chudnúť

**Zdroje :

  1. Shilpa, Joshi, and Viswanathan Mohan. “Ketogenic Diets: Boon or Bane?” The Indian Journal of Medical Research, U.S. National Library of Medicine, Sept. 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6251269/.
  2. Brehm, Bonnie J., et al. “A Randomized Trial Comparing a Very Low Carbohydrate Diet and a Calorie-Restricted Low Fat Diet on Body Weight and Cardiovascular Risk Factors in Healthy Women.” Academic.oup.com, April 2003, https://academic.oup.com/jcem/article/88/4/1617/2845298?login=false.
  3. Elite Medical Centet. What is keto? What is Keto? - Elite Medical Center (elitelv.com)