4 recepty pre zdravé brownies!
Máte chuť na čokoládu? Keď sa snažíme schudnúť, je ťažké jej odolať… Ale našli sme riešenie. Prečo napríklad nevyskúšať zdravé brownie s proteínom?! Tu sú 4 recepty pre zdravé brownies: žiadny cukor, žiadne maslo, žiadny slnečnicový olej, ale nutrične bohaté! Sú zdravé a chutné a sú lahodnou alternatívou k tradičným čokoládovým sušienkam!
1. Super proteínové brownies
Zloženie:
6 banánov
220 g mandlového alebo arašidového masla
50 g kakaového prášku
2 porcie Shake’n’Shape
160 g čokoládových lupienkov alebo kúskov čokolády (podľa chuti)
Príprava:
Predhrejte rúru na 180 °C, potom potrite štvorcovú alebo obdĺžnikovú formu a odložte ju na neskôr.
Zmiešajte banány, kakaový prášok, proteínový prášok Shake’n’Shape a mandlové maslo, až do hladka.
Podľa chuti pridajte kúsky čokolády.
Nalejte zmes do vymastenej formy a pečte asi 18–20 minút.
Brownies podávajte ešte teplé alebo akonáhle vychladnú. Skladujte dobre v uzavretej nádobe 3 až 4 dni na chladnom a suchom mieste.
2. Vegánske brownies so sladkými zemiakmi
Zloženie:
4 veľké lyžice popoučených sladkých zemiakov (cca 225 g)
160 ml javorového sirupu
120 g arašidového (alebo mandlového) masla
1 čajová lyžička vanilky
22 ml olivového oleja
50 g kakaového prášku
1 štipka morskej soli
1 čajová lyžička prášku do pečiva
60 g celozrnnej múky
50 g vlašských orechov (podľa chuti)
Príprava:
Ošúpte 225 g sladkých zemiakov, nakrájajte na veľké kocky (2–3 cm) a varte vo vode do mäkka. Sladké zemiaky vyberte z vody a nechajte niekoľko minút vychladnúť. Zemiaky roztláčajte, až kým nezískate hladkú kašu.
Do veľkej misy pridajte sladké zemiaky, javorový sirup, arašidové maslo, vanilkový extrakt a olivový olej, a potom premiešajte.
Pridajte kakaový prášok, morskú soľ a prášok do pečiva, a potom premiešajte.
Pridajte celozrnnú múku a miešajte, až kým sa nevytvorí husté cesto.
Cesto naneste na pekáč vyložený papierom na pečenie. Ozdobte orechy (voliteľné).
Pečte 28–32 minút pri teplote 176° C, alebo až kým okraje brownies nevyzerajú mierne suché.
Vyberte z rúry a nechajte 30 minút až 1 hodinu vychladnúť.
Môžete si ich vychutnať ešte teplé alebo pri izbovej teplote! Nie je možné uchovávať dlhšie ako 3 dni vo vzduchotesnej nádobe.
3. Zdravé brownies s jablkovým pyré
Zloženie:
125 g celozrnnej múky
5 lyžíc kakaového prášku
¼ lyžičky prášku do pečiva
¼ lyžičky jedlej sódy
¼ lyžičky morskej soli
4 veľké lyžice jablkového pyré
2 lyžice olivového oleja (alebo rozpusteného kokosového oleja)
1 lyžica javorového sirupu (alebo sladkého medu)
1 lyžička vanilkového cukru
1 vajce
1 lyžica mlieka podľa vášho výberu
Trochu stévie (čím viac jej pridáte, tým sladší bude výsledok)
Pár čokoládových kúskov
Príprava:
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Pridajte jablkové pyré, olej, sirup, vanilku, vajce, mlieko a stéviu.
- Miešajte do hladka.
- Pridajte cesto na pekáč pokrytý papierom na pečenie.
- Ozdobte čokoládovými kúskami (voliteľné).
- Pečte 15–18 minút alebo až kým špička noža nevyjde čistá. Opatrne, nepečte príliš dlho!
- Nechajte vychladnúť a dobrú chuť!
4. Super brownies, ktoré sa rozpúšťajú na jazyku
Zloženie:
125 g 70 % – 80 % tmavej čokolády (ak použijete mliečnu čokoládu, znížte množstvo cukru)
50 g kokosového oleja, zmäkčeného pri izbovej teplote (ale nerozpusteného)
3 stredné vajcia
100 g až 175 g kokosového cukru (menej, ak používate mliečnu čokoládu)
90 g mandlového prášku alebo celozrnnej múky
30 g kakaového prášku
1 štipka soli
Nastrúhané kúsky z horkej čokolády (voliteľné)
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme tmavú čokoládu a kokosový olej.
- Vajce a kokosový cukor miešajte pomocou metličky, až kým sa zmes nespení a nestrojnásobí. Elektrickým mixérom to bude trvať asi 5–7 minút.
- Pomaly pridajte rozpustenú čokoládu a šľahajte pri nízkej rýchlosti. Šľahajte, až kým nebude čokoláda úplne zapracovaná.
- Postupne pridajte mandľový prášok, kakaový prášok a soľ do zmesi vajec a čokolády, až kým nevznikne hladká pasta.
- Podľa chuti pridajte kúsky tmavej čokolády.
- Pečte 18–20 minút. Otestujte vpichom špáratka. Špáratko s navlhčenými omrvinkami (pre mekké brownies), špáratko s poloupečeným cestom (pre ešte krémovejšie brownies), ktoré sa budú rozpúšťať na jazyku!).
- Brownies podávajte ešte teplé alebo po vychladnutí. Skladujte dobre v uzavretej nádobe 3 až 4 dní na chladnom a suchom mieste.
TIP SlimJOY: Objednajte si ešte DNES Shake'n'Shape s lieskovoorieškovou príchuťou! Môže poslúžiť ako skvelý doplnok pri dochutení. S vysokým obsahom bielkovín vás navyše oveľa viac zasýti, takže toho toľko nezjete. :-) Skvelá akcia, teraz so Shakerom ZDARMA!