Menej L-karnitínu – viac špekov

Poznáte frázu menej je viac? V prípade aminokyseliny L-karnitín to neznie tak dobre: čím menej ho máme, tým viac tuku sa nám ukladá. Prečo? Pretože bez neho sa tuk nespaľuje. Ak nezbožňujete mäso alebo ak sa nestravujete mega extra zdravo, chýbajú vám stavebné prvky, ktoré sú nutné na to, aby vaše telo L-karnitín samo tvorilo.

image

Oficiálne nie je nedostatok L-karnitínu bežný, neoficiálne to už až tak neplatí: ak pomyslíme, ktoré látky sú potrebné na prirodzenú tvorbu L-karnitínu, uvidíme, že jeho nedostatok bude oveľa rozšírenejší. Nutne totiž potrebujeme aminokyseliny, vitamíny a minerály, ktoré získame len vyváženou a pestrou stravou: esenciálne aminokyseliny lyzín, metyonín, vitamíny B3, B6 a C a železo.

75 % karnitínu získame zo stravy – ak pravidelne jeme mäso; 25 % karnitínu vytvoria predovšetkým obličky a pečeň – ak fungujú ako treba. No aj keď ho chceme čerpať z mäsa, musia správne fungovať črevá a pečeň.

Väčšinu L-karnitínu získame zo stravy, väčšina Slovákov sa však nestravuje optimálne

Ak sa pozrieme na oficiálne informácie, že sa viac než polovica Slovákov nestravuje zdravo a viac než 25 % má zanesenú pečeň (čo znamená, že pečeň nefunguje optimálne), znamená to, že väčšina z nás sa nemôže pochváliť vysokou hladinou L-karnitínu v tele. L-karnitín je nutný na spaľovanie tukov, pretože prenáša väčšinu prijatých tukov do bunkových tovární na energiu (mitochondrií) na spaľovanie, aby sa mohli premeniť na energiu. Bez L-karnitínu neexistuje žiadne spaľovanie tukov! Nedostatok L-karnitínu preto znamená nedostatok energie a hromadenie tuku vo forme „špekov“ najmä okolo pásu a brucha.

A mimochodom, aj diéty, ako napríklad ketogénna (bielkovinová) diéta či tuková diéta, môžu viesť k nedostatku, pretože telo potrebuje viac L-karnitínu, keďže čerpá energiu z tukov. Preto sa môžeme ocitnúť v paradoxnej pozícii, keď sa nám zdá, že by sme mali spaľovať viac tuku, pretože nejeme uhľohydráty (cukry, škrob a pod.), no tuk v tele zotrváva.

Využite silu L-karnitínu na spaľovanie tuku

Vo svete športovej stravy je L-karnitín využívaný najme na zvyšovanie telesnej kondície a zlepšovanie regenerácie po cvičení. V súčinnosti so zložkami, ktoré zvyšujú termogenézu, je skvelým pomocníkom pri formovaní postavy. Množstvo doplnkov s L-karnitínom obsahuje prísady, ktoré znižujú jeho účinok, a látky, ktoré nie sú vhodné pre vaše telo. L-Carnitine Pure 500 obsahuje čistý L-karnitín, ktorý prináša dokonalé a bezpečné výsledky. S pridanými antioxidantmi a guaranou!