Emocionálne prejedanie sa - a 6 tipov, ako ho prekonať

Stáva sa vám často, že keď sa necítite dobre, prepadávate chladničku alebo hľadáte v špajzi schované čipsy alebo niečo sladké? Nie ste sami! Komfortné jedlá prinášajú určitú útechu - ale len dočasnú, často vás uväznia v bludnom kruhu neustáleho stresu. Prečítajte si, či aj vy patríte medzi emocionálnych jedákov, a zistite, ako to prekonať.

image

Ste emocionálny jedák?

Ak to chcete zistiť, odpovedzte na nasledujúce otázky.

  • Jete viac, keď ste v strese?

  • Občas si doprajete niečo na jedenie, aj keď nie ste hladní?

  • Ste náchylnejší na konzumáciu nezdravých potravín, keď sa vám nedarí?

  • Máte často chuť na určitý druh jedla?

  • Doprajete si určité druhy potravín ako odmenu za niečo, čo ste dosiahli?

  • Jedávate často až do sýtosti?

Ak ste na väčšinu otázok odpovedali "áno", možno ste naozaj emocionálny jedák. Skôr ako sa však začneme zaoberať spôsobmi, ako sa s tým vysporiadať, pozrime sa na to, prečo sa to vôbec deje.

Čo spôsobuje emocionálne prejedanie?

Môže to byť čokoľvek, od zdravotných alebo vzťahových problémov až po finančné starosti alebo len obyčajný pracovný stres. Keď pociťujeme napätie alebo úzkosť, často siahame po mastných, škrobových alebo sladkých potravinách

A to môže mať svoj dôvod.

Výskum naznačuje, že niektoré časti nášho mozgu sú odmeňované konzumáciou potravín bohatých na cukor alebo tuk. A keď je nejaké správanie odmenené, je pravdepodobnejšie, že sa bude opakovať.

Nanešťastie, obracanie sa ku komfortným jedlám funguje len dočasne. Skôr než sa nazdáte, pocit útechy sa zmení na pocit viny alebo hanby a uväzní vás v začarovanom kruhu emocionálneho stravovania, ktorý môže rýchlo viesť k priberaniu.

Cyklus emocionálneho prejedania

image

Prečítajte si 6 tipov, ako tento cyklus zastaviť.

6 tipov, ako prekonať emocionálne prejedanie

1. Vyvážená strava

Emocionálny hlad sa veľmi často zamieňa s fyzickým hladom. Zatiaľ čo skutočný hlad sa vyvíja postupne, núti vás jesť rôzne potraviny a potom sa dostaví bez pocitu viny alebo hanby, emocionálny hlad je presným opakom:

  • zasiahne víás náhle,

  • spôsobuje, že máte chuť na určité druhy potravín a

  • často sa potom spája s pocitom viny.

Správne stravovanie a dostatok živín počas dňa vám uľahčí rozlišovanie medzi týmito dvoma stavmi. Dbajte na to, aby ste do jedálnička zaradili veľa ovocia a zeleniny, a ak vás aj tak prepadnú chute, zvoľte si zdravé nízkokalorické občerstvenie.

2. Doprejte si fyzickú aktivitu

Niektorí ľudia považujú rýchlu prechádzku alebo rýchly beh po okolí za skvelý spôsob, ako sa zbaviť negatívnych pocitov. Iní si radšej zatancujú na obľúbenú hudbu alebo si zacvičia jogu.

Pravidelné cvičenie jogy vám môže pomôcť aj z dlhodobého hľadiska. Štúdia z Cambridge** ukázala, že joga môže pomôcť rozptýliť emočné stavy, zvýšiť všímavosť a porozumenie a urobiť nás vnímavejšími a otvorenejšími voči skúsenostiam.

3. Vyskúšajte iné spôsoby zvládania stresu

Nájdite si spôsob, ako si oddýchnuť po stresujúcom dni. Niektorým ľuďom pomáha porozprávať sa s priateľom, prečítať si dobrú knihu alebo si pozrieť film.

Iní si radi zapisujú svoje myšlienky a pocity do denníka alebo robia dychové cvičenia či meditujú. Nájdite to, čo vám vyhovuje, a držte sa toho.

4. Vyčistite chladničku alebo špajzu

Zbavte sa potravín, ktoré nepodporujú vašu zdravú stravu. Všetky sladké, mastné alebo spracované potraviny, po ktorých zvyčajne siahate, keď ste v strese, by ste mali bez otázok vyhodiť.

5. Vyhnite sa rozptyľovaniu pri jedle

Nejedzte pred počítačom, televízorom alebo telefónom, aby ste sa neprejedli. Vychutnajte si jedlo na pokojnom mieste.

Sústredením sa na jedlo môžete ľahko kontrolovať svoje porcie a hlad. Venujte čas prežúvaniu jedla a urobíte tak službu svojmu žalúdku a tráveniu a navyše sa dlhšie zasýtite.

6. Vyskúšajte prírodný doplnok stravy

Extrakt z koreňa ašvagandy je už dlho známy svojimi priaznivými účinkami na ľudský organizmus. Bolo preukázané, že pomáha zvládať stres a pocity úzkosti a tiež pomáha proti pomalej činnosti štítnej žľazy (čo je hlavná príčina nadbytočných kilogramov).

Slimmium Ashwagandha Premium obsahuje najskúmanejší a najsilnejší extrakt z ašvagandy na svete - KSM-66®. Štúdie** potvrdili, že môže pomôcť predchádzať emocionálnemu prejedaniu a:

  • znížiť hladinu stresového hormónu kortizolu o 27,9%*,

  • schudnúť 2x viac,

  • obnoviť vašu emocionálnu stabilitu a zvýšiť šťastie a optimizmus o 19,2%*,

  • zlepšiť spánok.

Vyskúšajte Ashwagandha Premium práve teraz a získajte produkt v špeciálnej ponuke.

*Účinky výrobku sa môžu u každého jednotlivca líšiť a môžu sa líšiť od účinkov opísaných na webovej stránke.

**Zdroje:

Shelov, Danielle V., et al. “A Pilot Study Measuring the Impact of Yoga on the Trait of Mindfulness.” Behavioural and Cognitive Psychotherapy, vol. 37, no. 5, 2009, pp. 595–598., doi:10.1017/S1352465809990361.

Chandrasekhar, K., et al. “A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-spectrum Extract Of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults.” Indian Journal of Psychological Medicine, vol. 34, no. 3, 2012, pp. 255–262., doi:10.4103/0253-7176.106022.

Choudhary, Dnyanraj, et al. “Body Weight Management in Adults under Chronic Stress through Treatment WITH Ashwagandha Root Extract.” Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, vol. 22, no. 1, 2016, pp. 96–106., doi:10.1177/2156587216641830.

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216641830