Ako v skutočnosti funguje pôst a prečo by teraz mohol byť najlepší čas na chudnutie?

Toto môže byť ideálny čas vyskúšať jeden z najpopulárnejších zdravých spôsobov ako schudnúť.

Život podľa prísnych pravidiel karantény nie je príjemný, ale do istej miery je teraz najbezpečnejší. Toto obdobie môžete využiť vo svoj prospech.

image

Teraz, keď ste doma 95 % času a môžete si zostaviť solídny 24-hodinový plán 7 dní v týždni, prijímať nové výzvy a prinášať do svojho života určitú rovnováhu, zmena by mala byť jednoduchšia, ako si myslíte.

Vyskúšajte prerušovaný pôst a získajte kontrolu nad svojou telesnou hmotnosťou napriek tomu, že ste stále doma.

Dobre, pekne po poriadku. Čo je prerušovaný pôst?

Prerušovaný pôst je spôsob stravovania. Na rozdiel od bežných stravovacích návykov sa nezameriava na ČO Jesť, ale KEDY jesť.

Ľudia držia pôst zo zdravotných dôvodov a keď potrebujú schudnúť.

Myšlienka prerušovaného pôstu však nie je nová. Niektoré kultúry ho dodržiavajú z náboženských dôvodov, iné kvôli svojmu životnému štýlu. Pôst sa praktizuje aj v nemocniciach, všetko v mene zdravia a prevencie. Nakoniec pôst je niečo, na čo je náš organizmus dobre prispôsobený.

V roku 2014 Mark P. Mattson PhD a Valter D. Longo z Lekárskej fakulty Univerzity Johnsa Hopkinsa uskutočnili rozsiahly výskum pôstu a boli prekvapení:

Pôst má potenciál spomaliť starnutie a pomôcť predchádzať chorobám a liečiť ich, pričom minimalizuje vedľajšie účinky spôsobené chronickými stravovacími intervenciami.

Aký je cirkadiánny rytmus a prečo by sme sa ho mali držať?

Človek je denným tvorom. Niektoré z jeho telesných funkcií sú hlboko spojené so slnkom.

  • Keď slnko vychádza, melatonín (náš spánkový hormón) začína klesať a serotonín a stresové hormóny začínajú stúpať. Náš metabolizmus začína lepšie fungovať, krvný tlak sa začína zvyšovať a väčšinu dňa sa zvyšuje bdelosť.
  • V noci klesá tráviaca šťava a črevné pohyby, melatonín sa začína zvyšovať a spôsobuje nám spavosť.
  • V noci naše telo odpočíva, regenerujú sa hlavné orgány a pečeň ho každý deň prečisťuje. Avšak funguje to, iba ak nebudeme jesť neskoro v noci.

Konzumácia potravy bez cirkadiánneho rytmu môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky a nadváhy.

Keď sa náš metabolizmus spomalí, nemôžeme z potravy vyťažiť maximum, ako sme mohli počas dňa. Inzulín je menej účinný pri znižovaní hladiny cukru v krvi, trávenie trvá dlhšie, polovica tráveného jedla zostáva dlhšie v našich črevách a tvorba tukových zásob je optimálna.

Ak máme obavy o inzulínovú rezistenciu, zdravú telesnú hmotnosť a kvalitný spánok, je dôležité prestať jesť neskoro večer.

Ale čo sa stane počas pôstu?

Všetko záleží na tom, ako dlho držíte pôst a na stavbe vášho tela. Ale vo všeobecnosti sa prvé výsledky pôstu objavia po 12 až 14 hodinách.

Ak by ste držali pôsť 16 hodín, zmeny by boli mierne, ale pozitívne:

  • Pečeň už má uloženej menej glukózy a všetky výživné látky v krvi sa teraz dostanú tam, kde sú potrebné.
  • Hladina inzulínu klesajá a črevá po poslednom jedle fungujú bez problémov.
  • Hladina stresových hormónov sa zníži
  • Vaša myseľ bude jasná a sústredená

Dlhší pôst by mal väčší účinok:

  • Kvôli nedostatku glukózy by vaše telo pomaly prešlo na ketózu.
  • Potom bude vaším hlavným zdrojom energie vlastný telesný tuk.
  • Bunky by sa stali odolnejšie voči stresu, používaniu vysokého telesného tuku a úplnej detoxikácii (autofágia).

Keby ste držali pôst niekoľko dní, veci by sa stali ešte intenzívnejšími. Avšak po niekoľkých dňoch nepokoja, hladu a vyčerpania by ste sa cítili plný energie a s oveľa ľahším pocitom.

  • Viac by ste močili a eliminovali nadúvanie.
  • Kvôli neustálym návštevám v kúpeľni budete potrebovať piť viac vody.
  • Ketóza by bola v plnom režime.

Neodporúčame držať pôst viac ako niekoľko dní. V každom prípade vám odporúčame, aby ste sa porozprávali so svojím lekárom o pôste, ak ho chcete držať dlhší čas.

Sú tieto účinky vedecky potvrdené?

Intermitentný pôst je u zvierat a ľudí pomerne dobre skúmanou praxou.

Zatiaľ čo štúdie na jednoduchých organizmoch a myšiach ukázali, že prerušovaný pôst môže v skutočnosti predĺžiť život, „u ľudí pomáha eliminovať obezitu, hypertenziu, astmu a reumatoidnú artritídu,“ napísali Mark P. Mattson PhD a Valter D. Longo.

Štúdia na myšiach ukázala, že hladiny adiponektínu, ľudského kožného hormónu, sa v reakcii na pôsť dramaticky zvyšujú. Keď sa hladiny glukózy v pečeni znížia, inzulínová rezistencia klesá a zefektívňuje metabolizmus, znižuje sa tvorba tukových zásob a spaľovanie tukov je optimálne.

Ako teda môžete začať?

  • Zamyslite sa nad tým, čo by pre vás bolo jednoduchšie: preskočiť raňajky alebo si pochutnať na skorej večeri a vyhnúť sa neskoršiemu občerstveniu.
  • Keď viete, ktorú časť dňa chcete vynechať, začnite postupne každý deň o hodinu neskôr až kým dané jedlo úplne nevynecháte
  • Ak vynecháte raňajky, povedzme že jete iba medzi 12:00 a 20:00, začnite jesť raňajkami postupne neskôr a neskôr, až do poludnia.

Urobte si čas na nový rituál a pite veľa vody, kým nejete.

Potrebujete pomôcť s nočnými útokmi hladu?

Náš nočný spaľovač tukov tiež pomáha potlačiť nočné chute a bráni premene kalórií na tuk. Zrýchllite svoj metabolizmus a udržujte si pečeň vo forme.