7 spôsobov, ako zvládať stres z izolácie

Náš život sa za posledné týždne výrazne zmenil. Sme zavretí doma a naša sloboda je na určitý čas dosť obmedzená. Niet divu, že nás táto nová a čudná situácia stresuje.

Stres však môžeme zmierniť niekoľkými efektívnymi technikami a nie je to ani také náročné. Prečítajte si, ako si môžete pomôcť.

image

Čo je stres?

Stres je prirodzená obranná reakcia organizmu na potenciálne nebezpečenstvo. Aktivuje sa stresový hormón kortizol, ktorý dostane telo do stresovej reakcie "útek alebo boj". Je to signál, ktorý mozog vysiela do celého tela, akoby vravel: "Pozor! Priprav telo na nebezpečenstvo! Okamžite zastav všetky nepodstatné funkcie a sústreď sa len na ochranu pred nebezpečenstvom."

Takéto reakcie sú prirodzené, prospešné, dokonca evolučne nevyhnutné, ak sú krátkodobé - akútny stres. Po tom, čo "nebezpečenstvo" pominie, zvládneme prekonať stresovú situáciu, sa telo opäť vráti do normálu.

Problémom je však dlhodobý stres - chronický stres, ktorému mnohí čelíme, a nie len teraz. Telo je neustále v stave rozčúlenia a v pozore, nedokáže sa uvoľniť, čo vedie k vyčerpaniu a narušeniu duševnej rovnováhy. Nedokážeme rozmýšľať jasne a racionálne, efektívne konať a tešiť sa zo života. Môžeme pociťovať hnev, vyhorenie, problémy s koncentráciou, podráždenosť, smútok, vyčerpanosť...

Stres má negatívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém, spánok, reproduktívnosť, imunitu...

Zvládanie stresu

Izolácia je pre mnohých z nás mimoriadne silný stresor. Neustále sa cítite pod stresom, možno máte pocit, že sa tomu nemáte ako brániť. Máme však pre vás niekoľko veľmi efektívnych techník zvládania stresu, s ktorými pracujú pri terapiách aj psychológovia a psychiatri.

1. Obmedzte príjem alkoholu, kofeínu

Ľudia často práve tieto látky vyhľadávajú ako pomoc pri zvládaní stresu, ale alkohol a kofeín naopak stres ešte zhoršujú.

2. Stravujte sa zdravo a vyvážene

Dostatočný príjem všetkých potrebných živín zlepšuje imunitný systém a pomáha telu brániť sa negatívnym vplyvom dlhodobého stresu. Imunita je teraz dôležitejšia ako čokoľvek iné.

Vymieňajte si s priateľmi nápady na zdravé recepty. Pár ich môžete nájsť aj na našom blogu:

Cuketové pizza lodičky »

Nepečené ovsené energetické guľôčky »

Cheesecake s granátovým jablkom »

3. Zorganizujte si deň

Urobte si denný plán, premyslite si, čo budete celý deň robiť, od rána do večera. Plán musí byť zrealizovateľný - ak si poviete, že o 6 ráno pôjdete zabehnúť 20 kilometrov (a nie ste práve maratónec a zároveň ranné vtáča) a nezvládnete to, iba to váš stres zhorší.

image

V dennom pláne si vždy vyhraďte čas na to, čo robíte radi! Hrajte hry, čítajte, štrikujte, posaďte bylinky na balkóne, čokoľvek, čo vás baví. A podeľte sa o svoje nápady na príjemné trávenie voľného času s priateľmi - poraďte im dobrý film, knihu, hru...

4. Prevezmite kontrolu nad tým, čo viete zmeniť, a prijmite fakt, že všetko ovplyvniť nedokážete

Znervózňuje vás televízne vysielanie, kde sa hovorí stále a len o tom istom? Vypnite telku! Pozrite si raz denne hlavné správy, aby ste mali prehľad o tom, čo sa deje, a zvyšok dňa venujte niečomu inému.

Hlavne v momentálnej veľmi napätej situácii naozaj nemusíte čítať všetky komentáre na sociálnych sieťach. Každý má teraz svoj názor a má potrebu ho vyjadriť, vašou povinnosťou však nie je všetko čítať. Správanie iných ľudí je niečo, na čo, žiaľ, nemáte vplyv.

5. Dýchanie a relax

Meditácia, joga, správne dýchanie, to všetko dokáže výrazne pomôcť uvoľniť sa a nachvíľu zabudnúť na problémy. Môžete si nájsť na internete inštruktážne video a vyskúšať niektoré základné jogové cviky doma.

image

Vždy, keď sa prichytíte pri tom, že zabúdate dýchať, dýchate rýchlo alebo plytko, zastavte sa, zavrite oči a niekoľko minút sa sústreďte len na hlboký dych.

Môžete vyskúšať dychovú techniku 4-7-8 na zvládanie stresu a úzkosti:

  • sadnite si do pohodlnej polohy, jazyk voľne oprite o podnebie tesne za hornými zubami, ústa zavreté
  • 4 sekundy voľne a ticho dýchajte nosom
  • zadržte dych a narátajte 7 sekúnd
  • silne vydychujte vzduch z pľúc ústami 8 sekúnd, majte uvoľnené pery, aby ste pritom vydali zvuk "fuuu"
  • cyklus opakujte 4-krát

6. Rozprávajte sa

Rozprávajte sa o svojich pocitoch s blízkymi, vypustite paru, nie ste v tom sami. Avšak, aj keď je to teraz náročné, skúste sa rozprávať aj o iných veciach ako o izolácii a pandémii.

7. Venujte sa fyzickej aktivite

Aj keď nemáte v pláne vyjsť z izolácie ako fitness model, cvičte! Pri pohybe sa uvoľňujú hormóny šťastia, ktoré mimoriadne efektívne potláčajú stres.

image

Čo môžete robiť bez toho, aby ste vyšli z domu/bytu?

  • zapnite si hudbu, ktorú máte radi, a tancujte
  • zahrajte si (aj s deťmi) nejaké hry založené na pohybe (interaktívne video hry, naháňačky...)
  • sex sa tiež ráta
  • využite to obrovské množstvo video inštruktáží na domáce cvičenie, ktorých je plný internet. A aj my máme pre vás tréningový plán na doma, ktorý je pre vás voľne dostupný na našej stránke.  Klikni sem a cvičete efektívne aj doma »

Produkty pre Vás